Wat is Vasten?

Spread the love

Tegenwoordig is Vasten razend populair, maar voor velen is het een onduidelijk begrip. Wat is Vasten eigenlijk? In dit artikel leer je alles over wat Vasten precies is, waar het vandaan komt en waar het goed voor is.

Vroeger was er een stuk minder eten beschikbaar dan tegenwoordig. Wanneer de mensen wakker werden gingen ze jagen, verzamelen of vissen om vervolgens te kunnen eten. Vaak was het mogelijk om dagelijks één of zelfs twee keer per dag te eten, maar lang niet altijd. Op deze manier deden onze voorgangers automatisch aan Vasten. 
Pas sinds enkele honderden jaren is er (voor de meeste mensen) altijd eten beschikbaar. Dankzij deze luxe is Vasten eigenlijk uit ons normale eetpatroon gesleten, en zijn we constant maar aan het eten. Het hedendaagse probleem van overgewicht en vele andere ziekten kan hier aan gelinkt worden.

Vasten is feitelijk de periode van tijd tussen je maaltijden. Over het algemeen spreken we van Vasten, wanneer je 16 uur of langer niets eet en niets aan calorieën tot je neemt. Na 12-16 uren niets eten zal je lichaam de brandstof glucose hebben gewisseld naar ketonen, wat ervoor zorgt dat we het over een ”Vast”(Fast) hebben. Het woord ”Breakfast”(ontbijt) is afgeleid van Break-Fast, oftewel het ”breken” van je Vast. Breakfast is het moment dat je weer gaat eten na een Vast.

Vanuit wetenschappelijk oogpunt is Vasten een manier om de ”reservemotor” van je lichaam aan te spreken. Wanneer je aan Vasten doet put je de glucose voorraad uit, en forceer je het lichaam op Ketonen te laten branden. Met ketonen als brandstof is het mogelijk om scherper te denken, en orgaanfuncties te verbeteren. Met ketonen als brandstof draait je lichaam op vet, de ”reservemotor” die hedendaags amper nog gebruikt wordt.

Ook stellen we ons lichaam tegenwoordig enorm veel bloot aan e-nummers en chemicaliën in de vele verschillende voedingswaren en middeltjes die we innemen of opsmeren. Dit maakt het des te belangrijker om af en toe óf structureel je lichaam zichzelf te laten schoonmaken, zodat je een gezonder lichaam krijgt of kunt behouden. 

Wat heb je aan Vasten?

Door te Vasten geef je je lichaam de kans om schoon te maken. De organen kunnen na een zeer lange tijd van non-stop werken eindelijk een momentje rust krijgen. Hierdoor zal je lichaam in staat zijn om alle energie die normaal naar het verteren en verwerken van eten gaat, te sturen naar schoonmaak en genezing.
Door te Vasten laat je je lichaam het eigen vet aanspreken als brandstof. Hierdoor moeten er allerlei andere systemen gaan werken die normaal gesproken nauwelijks gebruikt worden. We spreken dan ook van een ”transitieperiode” van ongeveer 2-3 weken voordat Vasten echt begint te werken in je voordeel.

Wat is Vasten?


Wanneer je nog nooit aan Vasten hebt gedaan, zal je wellicht ervaren hebben dat je zonder eten in de ochtend, minder goed presteert op werk, of tijdens het sporten. Ontbijt is tenslotte het belangrijkste van de dag toch? Wanneer je je leven lang op recent gegeten glucose (koolhydraten) wilt draaien is dat inderdaad waar. Echter is ons lichaam zó intelligent, dat het ook hartstikke prima (of zelfs beter) op ketonen kan draaien, zolang er tenminste wát vet beschikbaar is.

De voordelen van Vasten zijn:
-Schoonmaak van darmenstelsel
-Vernieuwen witte bloedcellen(immuunsysteem)
-Verbranden vasculair vet (vet rondom organen)
-Verbranden lichaamsvet
-Energie beschikbaar voor genezing
-Energie beschikbaar voor scherper denken of beter sporten
-Gewicht verlies tot ideaal gewicht
-Recyclen van zieke of zwakke cellen
-Aanmaak nieuwe hersencellen
-Aanmaak nieuwe spiervezels (zenuwstelsel aanhechtingen)
-Het is kosteloos!

Waarschijnlijk zal je je nu afvragen of er ook nadelen zijn, en we zouden liegen als we dit zouden ontkennen. Het nadeel van vasten is dat het enorm veel lijkt op een dieet. Feitelijk is het ook het uitputten van de huidige brandstof, alleen dan op de juiste manier waardoor je er wél iets aan hebt en waarbij je niet minder hoeft te eten.
Het is belangrijk om het verschil te weten tussen een eetstijl van te weinig calorieën en structureel vasten, en je kan hier een artikel vinden die hier in detail over gaat.

Hoogstwaarschijnlijk staat deze informatie haaks op wat een diëtist je zou vertellen, en mocht je in de situatie zijn dat je behandeld wordt/werd door een diëtist, dan nodigen we hem/haar van harte uit om onze site eens te bekijken.
De ervaringen spreken voor zichzelf. Eten in de ochtend is niet de belangrijkste maaltijd van de dag, ”Break-Fast” daarentegen wel. Het is maar net hoe je het bekijkt.

Hopelijk heb je nu een idee wat vasten eigenlijk is en waarom wij deze eetstijl zo erg promoten. Niet omdat wij er dan iets aan verdienen, maar omdat jij dan je gezondheid en rust terug krijgt! Bekijk gerust onze andere pagina’s om meer te weten te komen over Vasten en of het voor jou geschikt is.
We kijken er nu al naar uit om óók jouw ervaring toe te voegen aan onze website, jouw ervaring is ontzettend veel waard voor anderen en samen dragen we dan bij aan de gezondheid van alle mensen.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!