Wat gebeurt er tijdens Vasten?

Spread the love

We denken dat het belangrijk is dat je weet welke processen er in je lichaam veranderen naar mate je gaat Vasten. Hierdoor leer je begrijpen wat er in je lichaam gebeurt en kan je de voordelen ervan ook goed peilen. Op deze pagina leggen we je precies uit wat er gebeurt tijdens het Vasten. Soms is de informatie wat ingewikkeld, maar we raden je aan om deze kennis goed te leren zodat je bij eventuele vragen van familieleden of collega’s ook kunt onderbouwen waarom je dit wilt doen.

Hoofdproces: Wisseling brandstof
Naast tientallen andere voordelen die Vasten je kunnen brengen, is er 1 proces waar het feitelijk om gaat. Dit proces noemen we het wisselen van brandstof.
Normaal gesproken draait ons lichaam op glucose, dat door middel van allerlei cellulaire processen omgezet word naar energie in je spieren en hersenen.
Tijdens een vast van 13+ uren, is de glucose voorraad rondom de lever uitgeput, wat ervoor zorgt dat je lichaam de andere bron van energie (Ketonen) moet gaan zoeken.
Dit verklaart enorm goed waarom we na 12/13 uren niets eten een hongergevoel krijgen, glucose is namelijk de eenvoudigste en snelste bron van energie. Zeker als je al tientallen jaren constant op deze bron rondloopt.

Glucose staat gelijk aan ”verbrande” koolhydraten, Ketonen staan gelijk aan ”verbrand” vet.
Het Vasten zorgt er dus voornamelijk voor dat je jouw natuurlijke vetverbranding systeem volledig aan zet.

Wanneer je nog niet veel ervaring hebt met jouw eigen vetverbrandingsmotor, kan deze minder soepel werken dan de koolhydraten(suiker) motor. Hierdoor is intensief sporten vermoeiender en lastiger tijdens een vast, maar niet iets om te vermijden. een rustige opbouw hierin is wel aan te raden.

Pure Vetverbranding kan alleen plaatsvinden wanneer er géén verhoogde bloedsuiker is, en wanneer er géén insuline in je bloed zit. Hierom is het noodzakelijk dat je geen calorieën hebt geconsumeerd, aangezien de alvleesklier al bij 1 calorie aan eiwit of koolhydraat insuline aanmaakt.

Schoonmaak stofwisseling
Een ander enorm belangrijk proces tijdens het Vasten is de schoonmaak van je stofwisseling. Wanneer er geen eten in je maag en dunne darm zit, is het mogelijk voor je lichaam om deze schoon te maken. Ook kan het eten van de dag ervoor in alle rust verwerkt worden zonder allerlei nieuwe maaltijden die erachteraan komen.

Energie beschikbaar voor genezing
Het verwerken van eten kost energie zoals je zult begrijpen. Wanneer je geen eten aan het verwerken bent is deze energie vanzelfsprekend beschikbaar voor andere dingen. Wanneer je geen zware mentale taak te doen hebt, of intensief aan het sporten bent, zal je lichaam zelf bepalen waar deze energie het best gebruikt kan worden. Normaal gesproken zal de meest dringende lichamelijke klacht of interne irritatie de prioriteit worden.
Vasten is dus daadwerkelijk een manier om je natuurlijke genezingskracht te activeren.

Verhoogde concentratie (Activatie Sympatisch zenuwstelsel)
Tijdens het Vasten gaat je lichaam over naar de ”reservemotor”, wat automatisch ervoor zorgt dat je een verhoogde concentratie krijgt, zodat je weer eten kunt gaan vinden (overlevingsmechanisme). Wanneer je deze concentratie gebruikt voor studeren of werk, zal je merken dat je sneller, scherper en beter bent met je hoofd.

Minder moodswings
Veel mensen krijgen een korter lontje wanneer ze lang niet gegeten hebben. Dit heeft alles te maken met een lage bloedsuikerspiegel, en het lichaam dat signalen van honger geeft(eigenlijk is het snakken naar suiker/koolhydraten). Wanneer je vaak veel koolhydraten/suiker eet, krijg je een erg hoge bloedsuikerspiegel, die na enkele uren ook erg laag wordt. Een (te)lage bloedsuikerspiegel maakt mensen(en kinderen) prikkelbaar, chagerijnig en vermoeid. Vasten is de oplossing voor moodswings afkomstig van de suikerspiegel in het bloed, dit komt doordat je tijdens het vasten een lage bloedsuikerspiegel hebt, en hier doorheen gaat. De (regelmatige)switch naar vetverbranding zal dit goed maken en hoe beter je hierin wordt, hoe minder moodswings je zult hebben.

Maakt nieuwe hersencellen aan (Brain-Derived Neurotrophic Factor of BDNF)
Vasten zorgt voor de aanmaak van nieuwe Neuronen in je hersenen, hierdoor zal de samenwerking van je hersenhelften verbeteren en het bewustzijn vergroten. Dit is de reden waarom Vasten al tientallen jaren wordt toegepast voor mensen met alzheimer en epilepsie

Maakt nieuwe spiervezels aan in de spieren (Myogenic Regulatory Factor of MRI)
Door de brandstof in je lichaam te veranderen met Vasten zal er in je spieren nieuwe aanmaak van vezels plaatsvinden, hierdoor worden fijne motorische handelingen eenvoudiger en zullen de verschillende spieren beter kunnen samenwerken.

Verhoogd het Groei-hormoon (Human Growth Hormone of HGH)
Veruit de meeste studies die over Vasten gaan, hebben betrekking op de enorme verhoging in Groei-hormoon.
Groei-hormoon is het oorspronkelijke hormoon dat je lichaam laat groeien tot volwassen mens, de groeispurt creëert in de pubertijd, en het lichaam jong houd. Groei-hormoon zorgt voor sterkere spieren en een gezond lijf.
Studies hebben bewezen dat er bij mannen een verhoging van 2000% mogelijk is. Bij vrouwen kan dit oplopen tot 1300%!
Dit verteld eigenlijk al duidelijk dat we hoogstwaarschijnlijk een stuk ouder kunnen worden wanneer we structureel aan Vasten zouden doen.

Stamcellen regeneratie
Een van de meest interessante voordelen van Vasten is dat het de productie van stamcellen verhoogd tot absurde hoogte. Stamcellen zijn de cellen die ervoor zorgen dat een gebroken bot of kapot gewricht weer gerepareerd wordt. Ons lichaam is zó uniek, dat het zonder hulp van buitenaf volledig kan genezen van iedere verwonding, blessure of probleem, wanneer diegene ín het lichaam er vertrouwen in heeft.


Zoals je kunt zien zijn er ontzettend veel voordelen die voor ieder mens kosteloos zijn, hierom is Vasten is niet iets waar men aan kan verdienen. Ook is er weinig tot geen duidelijke informatie over te vinden. Bij Fastingpoint zien we wel de waarde van Vasten in, en beseffen we dat dit niets met geld te maken heeft. De resultaten die een mens kan bereiken met Vasten zijn van ontelbare waarde.

We hopen dat je dit artikel interessant vond om te lezen, graag nodigen we je uit om verder op onze website te kijken om nóg meer te leren over Vasten! Op de pagina Start Vandaag! vind je de aanwijzingen en het stappenplan om vandaag nog te starten met deze fantastische levensstijl.