Diëten VS Vasten

Spread the love

In dit artikel kun je het verschil tussen een zogenaamd dieet en structureel Vasten gaan leren. Aangezien Vasten een manier van brandstofuitputting is, lijkt het enorm veel op de crash-diëten waar veel mensen zichzelf mee laten afvallen.

Hoe men afvallen beschrijft, is altijd door het verminderen van calorieën, waardoor je meer verbrand dan dat je eet. De meeste mensen weten dat we ongeveer 2000 tot 2500 calorieën per dag nodig hebben, en wanneer we hier onder gaan zitten zal je afvallen. Echter zal je bij een calorietekort ook je gezondheid aantastten, want er komt simpelweg te weinig energie vrij om je lichaam te onderhouden. Het onderhoud van je organen, stofwisseling en lymfesysteem heeft energie nodig, om fatsoenlijk te kunnen denken hebben we zelfs energie nodig. Hierom is het nooit verstandig om jezelf tekort te doen aan energie.

Een dieet heeft als focus: minder calorieën, meer bewegen. Jammer genoeg is het proces waarop we energie vrij laten komen dusdanig ingewikkeld, dat vele diëtistes en gewichtsconsulenten vaak een eetschema aanraden waarbij je gezondheid feitelijk slechter zal worden. We willen dan ook iedere diëtist of gewichtsconsulent aanraden om deze website goed door te lezen en eventueel de methodiek aan te passen.
Afvallen en gezond worden kan namelijk óf apart van elkaar, óf tegelijk. Dit is het verschil tussen diëten en Vasten. Een dieet is altijd tijdelijk, en Vasten is een leefstijl. De resultaten van een dieet zullen tijdelijk zijn, terwijl die van Vasten voor je hele leven zullen blijven.

Het verschil

Belangrijk om te weten, is dat bij de aanmaak van energie 1 stofje bepalend is voor het soort brandstof dat er gebruikt kan worden. Dit stofje heet insuline. Insuline is de sleutel naar je cellen, waarmee de deur geopend wordt voor glucose/koolhydraten. Alléén met insuline in je lichaam, zal er glucose verbrand kunnen worden en krijg je energie. Dit betekend tegelijk dat er alléén bij de afwezigheid van insuline, vet verbrand kan worden en Ketonen je cellen van energie kunnen voorzien. Het eten van 1 gram eiwit óf 1 gram koolhydraten, triggert de aanmaak van insuline.

Diëten
Wanneer je dit goed begrijpt, is het vrij logisch dat je bij het consumeren van 1 of meer calorieën, feitelijk je vetverbranding stopzet. Door het drinken van 1 slok aanmaaklimonade, 1 hap van een cracker of 1 klontje suiker in de ochtendkoffie, wordt er insuline aangemaakt en geef je het signaal dat er glucose aankomt voor energie.
Als je in die situatie niet voldoende calorieën beschikbaar hebt (omdat je maar 1 cracker op hebt) zal je vermoeid raken en niet fit zijn.
Standaard diëten bestaan vaak uit 6 mini maaltijden per dag. Hierdoor trigger je de hele dag insuline, en eet je te weinig om jezelf fit te voelen en je lichaam goed te onderhouden.

Vasten
Bij Vasten gaat dit proces totaal anders. Wanneer je als voorbeeld 16 uren per dag zou Vasten en 8 uren zou eten, heeft je lichaam de volledige glucosevoorraad rondom je lever uitgeput. Wanneer dit gebeurt (na 12/13 uur) zal het lichaam vet gaan verbranden voor energie(ketonen), en hiermee je lichaam voorzien van de hoeveelheid calorieën die het verlangd.

Bekijk het eens op een andere manier, 10% lichaamsvet staat ongeveer gelijk aan 80.000 calorieën aan energie. Dit betekend dat je feitelijk een gigantische bron van energie op je lichaam hebt zitten, die pas toegankelijk wordt wanneer je géén glucose aanbied.

Hier kunnen we uit vaststellen dat wanneer je niets eet, en ook geen calorieën binnenkrijgt, je lichaam na 13 uur zal starten met het voeden van zichzelf. Net zolang als het lichaamsvet beschikbaar is, zal er energie te krijgen zijn zolang de insuline afwezig blijft. Vasten ontwaakt letterlijk de energie die je altijd al bij hebt, en nooit toegankelijk was. Je zal door te Vasten nét zoveel calorieën binnenkrijgen als dat er nodig is. Je stopt ze er alleen niet in, maar haalt ze er juist uit. Hoe meer lichaamsvet je bij je hebt, hoe langer je dus feitelijk zonder eten zou kunnen.
Er zijn natuurlijk ook factoren als elektrolyten, vitaminen en mineralen die enorm belangrijk zijn voor de momenten waarop je wél eet, zodat je geen tekorten ontwikkeld, maar voeding is een ander onderwerp dan Vasten;)

Hopelijk heeft dit artikel een beetje duidelijk gemaakt waarom reguliere diëten absoluut niet te vergelijken zijn met Vasten, aangezien de werking in het lichaam compleet anders is. Diëten zal je uitputten en hongerig maken, terwijl Vasten je energie geeft en minder hongerig. Lees vooral ook onze interessante pagina Wat gebeurt er tijdens Vasten? om alle voordelen te ontdekken die bij deze leefstijl te behalen zijn.