Start vandaag!

Spread the love

We vinden het fantastisch dat je op deze pagina bent beland. Door te starten met Vasten zal er een wereld van gezondheid en gemak voor je open gaan. Graag helpen we je in het proces naar optimale gezondheid en een eetpatroon waar je (waarschijnlijk) nooit meer vanaf zult stappen.
Op deze pagina vindt je alle informatie die je nodig hebt om een veilige start te maken met Vasten. Het maakt niet uit wat voor doelen je hebt of welke klachten je graag wilt verhelpen, het proces naar een structureel Vasten eetpatroon is in alle situaties hetzelfde. Het is belangrijk om te weten of Vasten voor jou geschikt is, bekijk hierom eerst deze pagina voordat je begint!

We wensen je ontzettend veel succes in jouw individuele reis, onthoud goed dat je nooit alleen staat wanneer je vragen hebt. Via ons contactformulier kan je ons altijd kosteloos een vraag stellen, we gaan dan ons best doen om zo spoedig mogelijk te reageren.

Stappenplan Vasten

De stappen hieronder hebben keer op keer bewezen een ideale route te zijn naar structureel Vasten. Ook al kan jouw situatie net anders zijn, wanneer je deze stappen in grote lijnen volgt, zal Vasten een makkie worden!

1 Stel het ontbijt één tot 2 uren uit. (week 1+2)

Hiermee doorbreek je jouw patroon van iedere ochtend standaard ontbijten. Naast dat je nu meer tijd hebt in de ochtend, zal je lichaam moeten opstarten met de energie van het eten van de dag ervoor. Het is erg van belang dat je ook geen zoetstof drinkt in deze eerste uren.
Na 12/13 uren geen koolhydraten eten of drinken gaat jouw lichaam over naar vetverbranding. Hiermee kun je uitrekenen hoe lang je op vetverbranding ”draait” in de ochtend.

2 Zorg voor een goede kwaliteit zeezout iedere dag. (week 1+2)

Met 3 gram totaal (1 theelepel) heeft jouw lichaam voldoende zout om een langere periode zonder eten goed door te komen.
Himalayazout of keltisch zeezout zijn de aan te raden soorten. Verder wil je zo zoutloos als mogelijk eten, om niet teveel te hebben.

3 Stel je ontbijt nóg verder uit. (week 3+4)

We werken naar een 16/8 patroon. Hierom is het ideaal wanneer je jouw eerste maaltijd uit kunt stellen tot ergens tussen de 10:00 en 12:00 uur. Op de avonden hoef je je nu nog niet te focussen.

4 Eet meer gezonde vetten aan het eind van de dag. (week 3+4)

Hiermee heb je langer een voldaan gevoel, en zal het overbruggen van de ochtend zonder eten gemakkelijker gaan. Met gezonde vetten als Avocado, noten of olijven wordt vasten een eitje!

5 Pak het 16/8 eetpatroon aan! (week 5+)

Zorg ervoor dat jouw eet-tijd niet langer dan 8 uur is. Het maakt niet uit hoe je deze uren indeelt. We raden aan om het zo in te delen, dat je tijdens de lunch wel nog gezellig met anderen van je eten kunt genieten. Het is ook belangrijk om aan je eetbehoefte te voldoen. Als je een gezonde maaltijd hebt, eet dan zoveel als je wilt. Wanneer je aan Vasten doet kan je leren te luisteren naar je lichaam, en nét zoveel eten als dat je denkt nodig te hebben. Hierdoor is het tellen van calorieën niet meer nodig.Wat kan je drinken tijdens het Vasten?
Tijdens het Vasten mag je drinken, echter dienen er geen calorieën of niet-natuurlijke stoffen in te zitten om de voordelen van Vasten te ervaren.

Dranken die je kunt consumeren tijdens het Vasten:
Water
Spa rood
Zwarte koffie
Kruidenthee

Geen honger
Naar verloop van tijd zal je hongergevoel in de ochtend er niet zijn, je voelt je juist prima zonder ontbijt. Wanneer je al voor langere tijd aan vasten doet, zal je merken dat je zonder eten eigenlijk enorm goed kunt presteren.
Vooral onze hersenen zijn erg snel wanneer er geen eten in het systeem zit. Om fysiek nét zo goed te presteren zonder eten als met eten, is het noodzakelijk dat je al langere periode aan vasten doet.

Hoe houd je Vasten goed bij?
Er zijn een tal van Apps waarmee je het Vasten bij kunt houden, vooral bij een langere Vast kan het handig zijn om dit via een App bij te houden. Wij gebruiken de LIFE Fasting app hiervoor.

Wat is de beste planning wanneer je start met Vasten?
Als je net begint met Vasten is het verstandig om rustig te beginnen, je lichaam moet allerlei systemen gaan aanspreken en heeft hier nog niet veel ervaring mee. Hierom raden we de volgende planning aan:

-Werk in 5 weken naar het 16/8 eetpatroon toe met behulp van bovenstaand stappenplan.
-Plan na enkele weken 16/8 jouw eerste lange vast van 24 uur(niet langer) in. Lees hiervoor onze pagina Lang Vasten goed door.
-Plan vervolgens 1 tot 2 weken later jouw eerste nóg langere vast (36-48 uur) in. In de tussentijd wil je het 16/8 patroon minimaal 6 dagen per week vasthouden.
-Wanneer je vet wilt verliezen, raden we aan om vervolgens 1x per week een 24-36 uur Vast te doen.
-Streef naar een patroon van dagelijks 16/8 of 18/6. Structuur hierin is de sleutel naar succes!

Hopelijk heb inmiddels besloten om te gaan starten met Vasten, en wij zijn dan ook erg benieuwd naar jouw ervaring. Mocht je vragen hebben dan kan je deze kosteloos stellen door een e-mail te sturen naar info@fastingpoint.nl.

Heel veel succes en gezondheid toegewenst!