Lang vasten

Spread the love

Prolonged Fasting oftewel lang vasten, is een vast van minimaal 24 uur. Voor veel mensen een enge ervaring wanneer je dit nog nooit gedaan hebt. Echter heeft lang vasten enorme voordelen m.b.t. genezing van ontstekingen of irritaties en opruimen van gifstoffen in het lichaam. Ook kan lang vasten dé manier zijn om overtollige kilo’s kwijt te raken. Op deze pagina leer je alle voordelen van lang vasten, hoe je dit het beste kunt inplannen en welke factoren belangrijk zijn voor een succesvolle lange vast.

Tijdens een lange vast gebeuren er een aantal dingen die ons lichaam soms nodig heeft om te genezen of te herstellen van een blessure of ziekte. Lang vasten is feitelijk het oproepen van onze lichaamseigen genezingskracht. Wanneer je een huisdier hebt, zal je vast zijn opgevallen dat wanneer het beestje ziek is, hij of zij niet wil eten. Wanneer je ziek bent heb je vaak geen honger, maar als je een blessure hebt kan het hongergevoel soms misleidend zijn, zeker wanneer het over koolhydraten gaat.

Wat zijn de voordelen van een lange vast?
Lang vasten vergroot de effecten van een normale vast, maar sommige systemen zijn enkel en alleen op te roepen met een lange vast.

Autophagy
Autophagy, vertaald: self-eating, is een proces waarvoor een Chinese dokter de nobelprijs medicijnen en genezing heeft gewonnen in 2016. Het is een proces dat op gang komt ná 20 uur vasten, en naarmate de vast voortzet blijft vergroten.
Autophagy is het best te omschrijven als de recycling van dode, zwakke, gemuteerde of zieke cellen in het lichaam. Door een lange vast te doen houd je uiteindelijk alleen maar sterke en gezonde cellen over.
Maar daar blijft het niet bij, ook witte bloedcellen worden hierbij zeer actief gerecycled, wat ervoor zorgt dat je na 72 uren vasten (ja je leest het goed), een compleet nieuw immuunsysteem hebt.

Extreem hoog groei hormoon
De hoge aanmaak van groei-hormonen tijdens het vasten is een veel onderzocht onderwerp, op onze pagina Wat gebeurt er tijdens Vasten? beschrijven we de verhoging van waarden tot 2000% bij mannen en 1300% bij vrouwen, Deze extreme hoogte zal je alleen kunnen bereiken bij een vast die langer is dan 48 uren. Hoe langer de vast hoe groter het effect.
Groei-hormoon houdt het lichaam jong en gezond, het zorgt voor de aanmaak van nieuwe (bloed)cellen en houd de spieren soepel en sterk.

Energie beschikbaar voor genezing
Wanneer je überhaupt aan Vasten doet, zal het tijdelijk mogelijk zijn om je volledige energie naar het probleem gedeelte van je lichaam te sturen. Tijdens een lange vast is dit effect nog vele malen groter. Wij hebben talloze eerstehands ervaringen met het ”wonderbaarlijk” genezen van vele lichamelijke klachten na een lange vast.
Om deze lichaamseigen geneeskracht aan te spreken is het belangrijk om álle beschikbare energie hierop te richtten. Wanneer je werk veel denkvermogen van je vraagt, of wanneer je actief aan sporten doet, óf wanneer je de hele dag eten aan het verteren bent, zal de beschikbare energie voor genezing afnemen en duurt het langer voordat je geneest. Lang vasten kan dus een ideale manier zijn om van lichamelijke klachten af te komen.

Vetverbranding op het maximale
Wanneer je een Prolonged fast doet, zal er alleen nog vet zijn waarop je lichaam kan draaien, hierdoor kan je alle uren van de dag (zolang je aan het vasten bent) maximaal vet verbranden, en zal je dus ook snel gewicht verliezen. Als dit de reden is dat je lang wilt gaan vasten, is het enorm belangrijk om te weten dat als je na je lange vast weer je oude patroon op pakt, het gewicht er net zo snel (of sneller) weer bij komt.
Wanneer je voor maximale vetverbranding wilt gaan, is het het beste om lange en rustige wandelingen te maken aan het einde van een vast. Intensief sporten draagt niet bij aan méér vetverbranding, dit zal je alleen maar hongerig maken en het vasten vermoeilijken.
Een iets verhoogde hartslag tijdens een rustige wandeling is de veiligste en effectiefste manier om vasten voor gewichtsverlies een realiteit te maken.
Lang vasten om af te vallen is alleen effectief wanneer je vasten een levensstijl maakt. Zodat je na je lange vast weer doorgaat met dagelijks vasten en uiteraard gezond eten en bewegen.

Essentiele informatie m.b.t. lang vasten

– Besluit alleen om lang te gaan vasten wanneer je al een tijdje aan dagelijks vasten doet.
– Zorg altijd voor een goede kwaliteit zeezout (3gram) per dag over je maaltijden, zeker als je hierna lang gaat vasten.
– Zorg voor voldoende gezonde vetten in je laatste maaltijd(bijv. avocado, olijven, kokosolie, noten).
– Drink gewoon wanneer je dorst hebt, niet overtollig, niet te weinig. Drink bij voorkeur alleen water en kruidenthee.
– Je Break-fast (de eerste maaltijd na je lange vast), dient zeer klein en gezond te zijn. Wacht 1 uur voordat je meer gaat eten.
– Houd zout bij de hand mocht het voorkomen dat je wat licht in je hoofd wordt tijdens het vasten, indien nodig kan je 1 vingerdipje op je tong doen en dit lichte gevoel zal direct verdwijnen. Maximaal 4x per dag.
– Neem geen kauwgom tijdens het vasten.

Lang vasten en slaap
Wanneer je voor het eerst lang gaat vasten, is het niet vreemd als je wat lastiger in slaap komt. Er is van alles aan de gang in het lichaam en dit ben je simpelweg niet gewent. De extreme focus die je zult ervaren houd je natuurlijk ook enigszins wakker.
Bij een lange vast waarbij je 2 nachten volbrengt, zal je wat vroeger wakker worden. Je hebt namelijk geen enkele schadelijke stof vanuit eten tot je genomen, wat ervoor zorgt dat je eerder klaar zult zijn met slapen(een paar uurtjes cadeau!).

De lange vast plannen
Het is slim om een lange vast te plannen, zo bereid je je mentaal goed voor en kun je rekening houden met externe factoren als avondeten en gezin.
De eenvoudigste manier om lang te vasten is door te werken met halve dagen. Je kunt na het avondeten simpelweg stoppen en morgen je Break-fast weer bij het avondeten aanschuiven, zo haal je ongeveer 23 tot 24 uur. Houd er rekening mee om een kleine gezonde maaltijd 1 uur vooraf te nemen. Om het eenvoudiger te maken kan je de laatste maaltijd wat eerder nemen, zodat je morgen wat minder lang hoeft te wachten.
Plan je lange vast altijd op een dag waarop je niet veel fysiek bezig hoeft te zijn. Houd je beweging tijdens een lange vast bij wandelen of hobby’s rondom het huis, ook kan rustig werken een prima bezigheid zijn.

Lang vasten en sporten
Als je wilt gaan sporten tijdens een lange vast, is het aangeraden om dit niet tijdens je eerste lange vast te doen. Houd een paar korrels zout bij de hand en ervaar een flinke boost in je energielevel en kracht. Dankzij de verhoogde groei-hormonen zal je je sneller, sterker en lichter voelen. Ook de verhoogde focus is naar eigen ervaring erg fijn tijdens het sporten terwijl je aan het vasten bent.
Probeer na het sporten niet direct te gaan eten (als je dit doet aan het eind van je lange vast), maar laat de verhoogde hormoon levels hun werk ook gerust doen voor je herstel. Eet bij voorkeur pas enkele uren nadat je gesport hebt tijdens een lange vast.

Wanneer je lang aan het vasten bent raden we het niet aan om meer dan 1 keer intensief te gaan sporten. Dit heeft te maken met glucose(suiker)levels rondom je spieren. Tenzij je een ervaren vaster bent en weet wat je doet is dit uiteraard wel mogelijk.

6 Fases van een lange vast (Prolonged Fasting)

8 – 14 uur
– Stabiel bloedsuiker niveau: je lichaam gebruikt opgeslagen suiker rondom lever en spieren
– Stabiel insuline niveau: Geen calorieën geconsumeerd zorgt voor een laag en stabiele insulinespiegel
– Hongergevoel stijgt (vooral naar koolhydraten/suiker)
– Verhoging van HGH (groei hormoon)

14 – 24 uur
– Start de aanmaak en mobilisatie van ketonen (verbanden van vet) – Start Ketose
– Vermindering trek
– Verbetering humeur
– Meer energie
– Verbetering cognitieve functies
– Verhoging hoeveelheid HGH (groei hormoon)

Let op: vanaf hier heeft je lichaam zeezout en elektrolyten nodig)

24 – 36 uur
– Volledige Ketose (Het lichaam gebruikt vet als brandstof)
– Vermindering hongergevoel
– Start BDNF (aanmaak van nieuwe hersencellen)
– Start MRF (aanmaak van nieuwe spiervezels)
– Start Autofagie (vervangen van verzwakte/gemuteerde cellen)
– Verhoging hoeveelheid HGH (groei hormoon)

Let op: je lichaam heeft zeezout en elektrolyten nodig)

36 – 48 uur
– Diepere Ketose – Verhoogde mobilisatie vetcellen
– Verhoging BDNF (aanmaak van nieuwe hersencellen)
– Verhoging MRF (aanmaak van nieuwe spiervezels)
– Verhoging Autofagie (vervangen van verzwakte/gemuteerde cellen)
– Vermindering inflammatie
– Zichtbare vermindering vocht uit vetcellen
– Extreem verhoogde hoeveelheid HGH (groei hormoon)

Let op: je lichaam heeft zeezout en elektrolyten nodig)

48 – 60 uur
– Maximale Ketose – Verbranding en mobilisatie vetcellen
– Extreme boost Insulinegevoeligheid
– Zeer aanwezige BDNF (aanmaak van nieuwe hersencellen)
– Zeer aanwezige MRF (aanmaak van nieuwe spiervezels)
– Zeer aanwezige Autofagie (vervangen van verzwakte/gemuteerde cellen)
– Vermindering inflammatie
– Bescherming en besparing eiwitten en spieren
– Extreem verhoogde hoeveelheid HGH (groei hormoon)

Let op: je lichaam heeft zeezout en elektrolyten nodig)

60 – 72 uur
– Maximale Ketose – Verbranding en mobilisatie vetcellen
– Start aanmaak Stam cellen (Hematopoietisch) – Regenererend voor iedere cel
– Maximale BDNF (aanmaak van nieuwe hersencellen)
– Maximale MRF (aanmaak van nieuwe spiervezels)
– Maximale Autofagie (vervangen van verzwakte/gemuteerde cellen)
– Volledige regeneratie immuunsysteem (witte bloedcellen)
– Extreme vermindering inflammatie
– Bescherming en besparing eiwitten en spieren
– Maximale hoeveelheid HGH (groei hormoon)

Let op: je lichaam heeft zeezout en elektrolyten nodig)We hopen dat je dit artikel interessant vond! Lees gerust verder op onze site om alles te weten te komen over deze fantastische levensstijl.